Farmboy.nl Bloemen planten en tuin informatie

FARMBOY.NL - Tuinkalender moestuin

Uit de moestuinkalender: Welke groenten kun je wanneer planten en oogsten

Wat moet je doen om een goede oogst uit je eigen moestuintje te kunnen halen?

Tuinwinkels Tuinhuisjes Barbecues Tuinkalender Knollen Struiken Snijbloemen Groenten Tuinfoto's                    
Tuinmeubelen Tuinposters Tuindecoratie Snoeikalender Bollen Heesters Kamerplanten Fruit Tuin ontwerpen                    
Tuingereedschap Tuinverlichting Vijvers Plantkalender Pollen Bomen Boeketten Kruiden                      
Home > Tuinkalender > Moestuin

Tuinkalender

 

Moestuin klussen

Heb je zelf tips die je toepast in je eigen moestuin, laat het weten via tips [@] farmboy.nl

Januari

Januari is een ideale maand om het teeltplan voor het volgende jaar op te stellen. Welke groentes wil je gaan kweken, heb je er eventueel materiaal voor nodig (stokken, gaas, plastic) en waar wil je het precies hebben staan (denk aan zon, schaduw).

 

Februari

In februari kun je nog de laatste spulletjes kopen voor het echt begint te kriebelen in maart. Zorg dat je gereedschap geslepen is (schoffel, spade, hak) en dat alles klaar ligt wanneer de temperatuur vanaf maart de lucht in gaat.

 

Maart

De tuin kan omgespit of omgeploegd worden, nadat je er mest overheen hebt gereden.

De eerste sla kan gezaaid worden onder het glas of plastic. Wanneer de plantjes groter worden, plant dan iedere dag of week een paar plantjes uit en houdt dat systematisch vol. Op die manier verzeker je je van een dagelijkse lekkere verse krop sla.

April

De eerste boontjes kunnen bij een mooie warme april maand de grond al in, het beste toch onder glas of plastic tegen een late nachtvorst

 

Mei

De meimaand met oplopende temperaturen is ideaal om de meeste groenten meteen te zaaien of planten, zonder dat er plastic of glas nodig is. De eerste boontjes, sla of worteltjes kun je zaaien.

De eerste aarbeien kunnen geplukt worden
De eerste rabarber kan geplukt worden
Na de ijsheiligen kunnen tomaten geplant worden

 

Juni

De tomatenplantjes die in mei geplant zijn, groeien goed door. Het is belangrijk om de dieven (de scheuten die in het oksel van de hoofdstam en een zijtak groeien) op tijd weg te nemen, zodat alle kracht en voeding naar de juiste plaats gaat.

Zuiver zetten worteltjes / boontjes

 

Juli

De eerste pruimen worden rijp en kunnen geplukt worden

 

Augustus

De laatste pruimen worden ook rijp en kunnen geplukt worden

De najaarsframbozen komen in bloei en geven de eerste vruchten die geplukt kunnen worden

De eerste bramen worden rijp, wacht tot ze goed zwart zijn zodat ze op hun zoetst zijn om ze te plukken

De loten van de aarbeien kunnen van de oude moederplanten gescheiden worden en los geplant worden in hun nieuwe rij. Deze zullen volgend jaar zorgen voor de heerlijke verse aarbeien

 

September

Het fruit begint rijp te worden en afhankelijk van het ras en soort kunnen de appels en peren geplukt gaan worden.

De najaarsframbozen staan volop in bloei en geven iedere dag een lekkere zoete oogst

De bramen zijn rijp en kunnen geplukt worden

De eerste walnoten beginnen van de boom te vallen en kunnen geraapt worden. Sla walnoten niet uit de boom, maar wacht tot ze zelf gevallen zijn. Wanneer de schil opengebarsten is en de noot met zijn kenmerkende bruine kleur ligt te schitteren op de grond kun je deze zonder problemen direct opeten. Je kunt ze ook laten drogen (liefst op een zonnige plek waar de wind ook goed bij kan). Eenmaal goed gedroogd kun je walnoten prima een jaar bewaren.

 

Oktober

De tamme kastanjes zijn raap en vallen uit hun gebarsten stekelige schil naar beneden op de grond. Verse tamme kastanjes zijn de eerste week op hun lekkerste. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze invriezen.

 

November

De meeste bladeren zijn gevallen en een enkele herfststorm heeft wat dode takken of losse kleine takjes van de bomen laten vallen. Het blad en kleine takken of snoeiafval is een ideale grondstof voor je eigen composthoop. Mix dit samen met eventueel fruit en groente afval en wat grond op een leeg plekje in je tuin. Hou het regelmatig nat en zet het van tijd tot tijd om en na een paar maanden zul je zien dat je een lekkere eigengemaakte composthoop krijgt. Ideaal om zo het natuurlijk afval weer te hergebruiken om je eigen tuin mee te bemesten.

 

December

December is een ideale maand om je moestuin om te spitten. Zorg eerst voor een goede laag organische mest en werk deze goed in de grond. Een goede bemesting zorgt voor een grotere oogst de komende zomer.

Kijk ook al je gereedschap na. Slijp het waar nodig en zet het geolied en wel in de berging of garage.

 

 
Lente, Voorjaar, Voorjaarstuinen, Lentetuin