Tuininformatie Tuinwinkels Tuinmeubels Tuingereedschap Bloemen Planten TuinTuinkalender

Wat kun je wanneer doen in de tuin?

Lees alles over tuinklussen en tuinactiviteiten om je tuin het hele jaar door in optimale staat te houden

 

Categorie

Bloemen en planten

 
 

Tuinklussen per seizoen

Het jaar is ingedeeld in maanden, maar de natuur kent natuurlijk ook de seizoenen. En ieder seizoen heeft eigenlijk wel zijn eigen typische klusjes en bezigheden.

Speciale tuinkalender voor de moestuin

 

Lente (maart, april & mei)

De dagen worden langer, de bomen schieten in bloei en de vogels gaan fluiten. De lente staat symbool voor een nieuw begin en zo is dat ook in de tuin. Snoei de rozen voor een rijke bloei later in het jaar, snoei het dode hout weg wat is blijven staan na de winter en plant vrolijke voorjaarsbloeiers.

 

Zomer (juni, juli & augustus)

In de zomer gaat het hard. Heel veel planten staan in bloei en het gazon groeit hard mee. In de moestuin komen de vruchten aan het gezaaide goed en de eerste vruchten aan de fruitbomen beginnen zichtbaar te worden. Genieten en onderhouden, daar komt het op aan.

Augustus

  • De aardbeien vormen hun jonge loten, die de basis vormen voor de planten die volgend jaar vrucht gaan dragen. Steek de loten af of snijd ze af en plant ze op hun nieuwe plekje zodat je ook volgend jaar verzekerd bent van de lekkerste aardbeien uit eigen tuin.
 

Herfst (september, oktober & november)

Wat nog niet rijp was, wordt nu rijp. Plukken van late fruitsoorten, het verplanten (in de late herfst van planten) en de eerste snoeiwerkzaamheden kunnen plaatsvinden.

Oktober

De bladeren beginnen al van de bomen te vallen. Om uw gazon niet te laten stikken onder een dek van bladen, is het raadzaam om iedere dag even met een bladhark of rijf de bladeren van het gras te halen. Wanneer u ze direct in de border harkt, is dat tevens een bescherming voor de winter en dient het als compost bij het verrotten van het blad.

 

Winter (december, januari & februari)

De winter is bij uitstek de periode om lekker op te ruimen. Afval uit de tuin, gereedschap schoonmaken en lekker binnen bij de kachel plannen maken voor het nieuwe jaar.

 
 
Heeft u tips, informatie of foto's die u middels deze site wilt delen, stuur dan een e-mail naar tips [at] farmboy.nl